חושד שמא העובד גונב ממך? אלו הצעדים המשפטיים העומדים לזכותך
בעת שנחתם חוזה העבודה בין מעסיק לעובדיו, הרי שאין מדובר רק בחובות ובזכויות כי אם באמון המתקיים בין הצדדים ושנכרת במעמד ההסכם.
לצד זאת, המציאות מוכיחה כי לעתים ישנם עובדים אשר מועלים באמון מקום עבודתם, ומבצעים עבירות שונות, כל זאת בדרכים מתוחכמות שונות ותוך ניצול היכרותם עם המערכת הפנים-ארגונית.
גניבה ממעסיק יכולה ללבוש מסכות רבות לרבות גניבת רכוש, גניבת כסף, גניבת לקוחות ועד לגניבת מידע המועבר לצד ג'.
מה על המעסיק לעשות? וכיצד עליו להגיב?
חשיבות ההוכחה
כל בר דעת יבין כי אם יטיח האשמות אי אלו ואחרות בעובד בו הוא חושד, הרי שאותו העובד יכחיש כל מכול ויחדל מפעולות (או שמא ישכלל את דרכיו).
על-כן, מעסיקים רבים שוכרים את שירותיהם של חוקרים פרטיים, וזאת במטרה לגבש שורה של הוכחות בעלות קבילות משפטית ושיסירו כל צל של ספק באשר לקיומה של העבירה.
גיבושן של הוכחות מסוג זה, איננו יכול להיאסף על-ידי המעסיק עצמו שכן מעקב אחר העובד עלול להיחשב להטרדה.
מכוח התחיקות הקיימות במדינת ישראל, חוקרים פרטיים מוסמכים לביצוע חקירה מקיפה ומעמיקה; חקירה אשר בין היתר תתקיים תוך היכרות מעמיקה עם החוק, זאת למען איסוף ראיות בעלות קבילות משפטית.
מה ניתן לעשות עם ההוכחות?
ראשית כל, ניתן להגיש תלונה במשטרה. זאת לאור העובדה שסעיף 391 לחוק העונשין מבהיר כי עובד שגונב ממעסיקו מסתכן בעבירת מאסר, וזאת אם עלות הגניבה עלתה על אלף שקלים. במקרים מסוג זה, העובד אף מסתכן בלא פחות מ-7 שנות מאסר בפועל.
לצד זאת, חשוב לציין גם את סעיף 17 לחוק פיצויי הפיטורין, ובמסגרתו נקבע כי המעסיק יכול או להפחית את גובה הפיצויים בגין הפיטורין או אף לשלול מן העובד את הזכות לקבלת פיצויים.
עם זאת, חשוב לגבות את הפיטורין בהוכחות שאינן משתמעות לשני פנים.
גניבה מן המעסיק תיבחן בקפידה יתרה על-ידי בית המשפט לדיני עבודה. אל לנו לגשת אל החקירה בתחושת שאננות שמא בית המשפט ייטה מידית לטובתו של המעסיק. כבר היו ויהיו מקרים בהם בית הדין האזורי לעבודה פסק לטובת מתן פיצויי פיטורין לעובד, זאת על אף החשדות.
נטל ההוכחה על המעסיק
אם ננסה להציג את הדברים באופן חד וברור, הרי שעל כל מעסיק החושד בעובד שגנב, לדעת כי נטל ההוכחה הוא עליו ורק עליו.
את ההוכחות ניתן לגבות בשורה של דרכים לרבות מעקב על-ידי חוקר פרטי, וכן ביצוע חקירה גלויה עם פוליגרף. הפוליגרף עצמו איננו נחשב לראייה קבילה, אך בכוחו לגרום לעובד או להודות במעשיו או לפעול מתוך לחץ, דבר אשר יגרום לו לבצע טעויות קריטיות שיחשפו את מעלליו.
בכל שאלה והתייעצות בנושא זה, ניתן לפנות למשרדנו טלפונית או להשאיר פניה באתר לקבלת שיחה חוזרת.
לא הצלחנו לאתר את הטופס.